Árpádházi Szent Erzsébet ünnepe, november 19-én, kedden lesz, ehhez kapcsolódóan, Szentatyánk, Ferenc pápa, erre a mai vasárnapra hirdette meg két évvel ezelőtt a Szegények Világnapját. Ezért a szentmisék végén Szent Erzsébet-kenyeret szentelünk és osztunk ki a testvéreknek, hogy mindannyiunkat buzdítson a jótékony szeretet gyakorlására. Templomunkban, a mai vasárnapon tartjuk az adománygyűjtést a Karitász országos tevékenységének támogatására.

Bérmálási előkészítő indul – ahogyan azt a tanév elején hirdettük – olyan fiatalok számára, akik voltak elsőáldozók, jövőre betöltik a 14. életévüket, vagy olyan felnőtteknek, akiknek bármilyen okból, de elmaradt a bérmálkozásuk és szeretnének megbérmálkozni. Az első alkalom, ezen a héten, november 20-án, szerdán, 18:00 órakor a plébánia Közösségi termében lesz. Várjuk a már jelentkezetteket és minden érdeklődőt.

Világraszóló Szentségimádás lesz a jövő évi Eucharisztikus Kongresszusra készülve, Krisztus Király ünnepének vigíliáján, november 23-án, szombaton. Ebbe kapcsolódik bele templomunk is, amikor szombaton, az esti mise előtt, 17:30 – 18:30 –ig várjuk az imádkozni vágyókat az Oltáriszentségben köztünk élő Krisztus elé.

Krisztus Király ünnepén, jövő vasárnap, november 24-én, a 10:00 órai ünnepi szentmisén a Budapesti Énekes Iskola I. osztályosai énekelnek majd.

„Agnus Dei” címmel, az Oltáriszentség tiszteletéről Magyarországon, kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban, készülve a jövő évi Eucharisztikus Kongresszusra. jövő vasárnap, november 24-én, délután 17.00-kor, Kontsek Ildikó, az Esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója vezetésével együtt megtekinthetjük a kiállítást. Erre az időpontra lehet még jelentkezni, a kedvezményes, 400.- Ft-os jegy árának befizetésével a sekrestyében. Találkozás a Vigadó előtt 16:45-kor.

A keresztény-zsidó párbeszédért címmel két koncert is van templomunkban. Az első az elmúlt szombaton, a második, ezen a héten, szombaton, november 23-án, 19.30 órakor Operacsillagok fellépésével lesz. A részletes programot szórólapokon megtalálhatjuk.

2020.évi nagy plébániai zarándoklatunk Törökországba lesz, Szűz Mária, Szent János és Szent Pál apostolok nyomában. Többek között felkeressünk Isztambult, Tróját, Pergamont, Szmirnát, Tiatírát, Efezust, Milétoszt, Laodíceát és Kolosszét. Bibliai helyszínek, az Apostolok Cselekedetei, Szent Pál levelei és a Jelenések könyve, valamint a hagyomány alapján, ókori görög és római emlékek, természeti szépség és még sok más is benne van a nyolc napos programban, melynek részleteit szórólapokon és a honlapunkon is megtalálhatjuk. Jelentkezni, valamint további információt kapni, a plébánia hivatalban lehet, november 18-tól ügyfélfogadási időben, az előleg befizetésével.

Advent 1. vasárnapja, két hét múlva, december 1-én lesz. Ezzel megkezdődik az új egyházi év és a lelki felkészülésünk, Jézus születésének ünnepére. Mivel ebben az évben, december 3-án ünnepeljük, templomunk megáldásának 210. évfordulóját (1809–2019), ezért december 1-én, a 10:00 órai ünnepi misén emlékezünk erre a számunkra jelentős évfordulóra. Kérjük, plébániánk 12 olyan közösségének 1-1 tagja jelentkezését, akik imádságot (hívek könyörgését) fogalmaznának meg az élő templomért, a helyi egyházért, plébániánkért és egy templomszentelési gyertyát, körmenetben, az oltárhoz hoznának. Jelentkezni a sekrestyében lehet. Ezen a szentmisén egy különleges mise, Leopold Mozart: Missa Brevise hangzik el, melyet a Capella Theresiana énekel.

Az advent további programjait, valamint a karácsony nyolcadának templomi eseményeit, mely egyúttal az Eucharisztikus Kongresszusra meghívó Missziós Kereszt terézvárosi programjával is egybe esik, jövő vasárnap hirdetjük majd.  

TÖRÖKORSZÁGI ZARÁNDOKLAT

Szűz Mária, Szent János és Szent Pál apostolok nyomában

2020.június 27. – július 5. – ig

1.nap: Érkezés Isztambulba (Konstantinápoly), rövid buszos városnézés után érkezés a hotelbe, vacsora.
2.nap: Ismerkedés Isztambullal: Hippodrom tér, Kék Mecset (Sultan Ahmed dzsámi), Ayasofya (1500 éves bizánci bazilika, ma mecset), a Topkapi szultáni palota és hárem. Hajózás a Boszporuszon a világhírű Boszporusz-hídhoz! A tengerről láthatjuk a Topkapi palotát és a dombra épült óvárost. Hajózást követően a Yeni dzsámit látogatjuk meg, majd a közelben lévő fűszerbazárban sétálunk. Szállás vacsora Isztambulba.
3.nap: Reggeli, majd utazás a legendás Trója városába. Az 1870-es években a német amatőr régész, Heinrich Schliemann találta meg Homérosz Iliásza alapján a sokak szerint nem létező várost, és kezdte feltárni a területet. A délutáni órákban tovább utazás Canakkale-ba. Szállás és vacsora Assos-ban (ApCsel 20,13).
4.nap: Reggeli, majd utazás az ókori emlékekben gazdag antik városba, Pergamonba, Asclepionba (Jel 2, 12-17). A pergamoni ásatások nagyban hozzájárultak a Kr. e. III. és II. század görög kultúrájának megismeréséhez. A várost a várhegy környékén, gondosan aláfalazott teraszokon építették. Megtekintjük az Akropoliszt. Szállás és vacsora Izmirben.
5.nap: Reggeli után megnézzük Smyrnát (Izmir), mely Kis-Ázsiai város az Égei-tenger partján fekszik (Jel 2,8-11). Ennek a városnak volt első püspöke, Szent Polikárp (Kr.u. 69-155). A korábbi város az öböl észak keleti partján volt, amelyet Kr.e. 575-ben Lídia királya lerombolt. Majd ellátogatunk Tiatírába, ahonnan származott a később Filippiben élő Lídia bíborárus asszony (ApCsel 16,14). A Jel 1,11-ben a hét egyháznak írt levél egyike az itt élő keresztényeknek íródott (Jel 2,18-29). A levél megdicséri a gyülekezet hitét és szolgálatát.  Megtekintjük a királyi székvárost, Sardes-t és Tmolus hehylábainál fekvő Philadelphiát. Szállás és vacsora Izmirben.
6.nap: Reggeli után meglátogatjuk Szűz Mária házát Efezusban, ahol Mária utolsó éveit töltötte János apostollal és amely azóta kegyhely, majd a Szent János Bazilika romjait, ahol az evangéliumát írta, valamint János apostol síremlékét. Ezután ellátogatunk az ókori világ hét csodájához tartozó Artemis-templom maradványaihoz (ApCsel 19,35), majd megnézzük Ephesos romvárost (Ef 1,1-től), ahol többek között láthatjuk Celsus híres könyvtárát (Alexandria után ez volt a második legnagyobb könyvtár a világon). Szállás és vacsora Izmirben.
7.nap: Reggeli után ellátogatunk Milet (Milétosz) városában (ApCsel 20, 15-38), mely a Jón Liga főkikötője volt, több görög városnál is jobban ismerték művészete, politikája és kereskedelme révén, itt állt meg Szent Pál is Jeruzsálem felé tartva. Didyma vagy Didime (iker: Apolló és Artemisz) leghíresebb látnivalója az Apolló tiszteletére épített szentély maradványai. Ezután Priene ókori város felé vesszük utunkat, mely egy festői környezetben fekszik. A Kr.e. 4. századan épült Athéné templomát a jón építészet egyik remekeként tartják számon. Szállás és vacsora Izmirben.
8.nap: Reggeli után ellátogatunk Törökország délnyugati részére, Denizlibe (Laodicea) ahol a régészek egy keresztény templomot tártak fel, amely a Kr.u. 4. századra datálható (Kol 2,1-3; 4,13). „Ez a világ egyik legrégibb olyan temploma, amely eredeti állapotában maradt fenn” és megcsodáljuk Hierapolis (Colossae) ősi városát is (Kol 1,1-től). Szállás és vacsora Izmirben.
9.nap: Korai reggeli után transzfer az Izmiri repülőtérre.
Utazás: Budapest-Isztambul és Izmír-Budapest közvetlen repülőjáratával. Feladható poggyász 20 kg, kézi poggyász 7 kg, a fedélezeten egy szendvics és egy üditő van az árban. Helyben légkondicionált autóbusszal.
Szállás és ellátás: 4­*-os hotelekben, 2-3 ágyas szobákban,féplpanziós ellátással.
Lelkivezető: Horváth Zoltán plébános atya
Részvételi díj: 1.299.- €/fő, mely tartalmazza:
  • repülőjegyet illetékkel és csomagokkal együtt
  • szállást, félpanziós ellátással
  • légkondicionált autóbuszt, napi egy ½ literes üveg vízzel
  • idegenvezető
  • belépőket
  • utasbiztosítást és útlemondási biztosítást
Jelentkezés: Az Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia Hivatalban (1065 Budapest, Pethő S.u.2. Tel.: 342-0534. E-mail: s.terezplebania@gmail.com), ügyfélfogadási időben, a 700.- €/fő előleg befizetésével.
keyboard_arrow_up
X