Zarándoklatok

Budapest-Terézváros Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia
I.-II- TÖRÖKORSZÁGI ZARÁNDOKLATA
„Szűz Mária, Szent János, Fülöp, Pál valamint Barnabás apostolok nyomában.”
2022. május 1 – 9-ig; 2022. szeptember 23 – október 1.-ig
(9 nap/8 éjszaka)

 1. nap: május 1. vasárnap:

Utazás a Turkish Airlines menetrend szerinti repülőjáratával Isztambulba, mely az ókorban, Rómához hasonlóan, hét dombra épült. Ma, 18 milliós lakosával Törökország legnagyobb kulturális, művészeti és gazdasági központja. Érkezés után hajókirándulás a Boszporuszon, így ismerkedünk meg a város nevezetességeivel. Ezután autóbusszal utazunk a Szent Antal templomhoz, ahol szentmise, majd vacsora és szállás Isztambulban.

 1. nap: május 2. hétfő:

Reggeli után ismerkedés a bizánci birodalom fővárosával Konstantinápollyal, a mai Isztambullal. A római kori Hippodrom és a híres Kék-mecset (felújítás miatt csupán kívülről) megtekintése után a Justinianus császár által épített Aya Sophia bazilikát – mely jelenleg mecset -, látogatjuk meg, mint a kereszténység egyik legmeghatározóbb templomát, majd egy korabeli ciszternát a föld alatti Binbirdireket. Ebéd utána az egyiptomi bazárban sétálunk és a Rüstem Pasa mecsetét látogatjuk meg. Vacsora és szállás Isztambulban.

 1. nap: május 3. kedd:

Reggeli után elutazunk Rodostóba (Tekirdag), ahol 1718–1735 között élet haláláig száműzetésben II. Rákóczi Ferenc. Majd ebéd után elérkezünk a legendás Trója városába. Az 1870-es években egy német amatőr régész, Heinrich Schliemann találta meg, Homérosz: Iliászában, sokak szerint nem is létező várost és tárta fel. Vacsora és szállás Canakkaleban.

 1. nap: május 4. szerda:

Reggeli után tovább utazunk Pergamonba (Bergama). Megtekintjük a város fölötti dombon az Akropoliszt. A Kr.e. II. században Pergamon volt Ázsia provincia fővárosa. Az ókori város feltárt területét napjainkban Törökország egyik legszebb látnivalójaként is szokták említeni. Útközben ebéd, majd megérkezünk Szmirnába (Izmir), ahol a város első vértanú püspöke sírjánál, a Szent Polikárp templomban mise. Ezután vacsora és szállás Izmirben.

 1. nap: május 5. csütörtök:

Reggeli után Tiatíra-Sardes (Ahisar) felé vesszük utunkat, ahol Pál apostol Szílással tanított és egy Lídia nevű bíborárus asszony is megtért (ApCsel 16,14), aki később befogadta házába. Majd tovább utazva Philadelfia – Hierapollis (Pamukkále) romjaihoz érünk, amelyet Kr.e. II. században alapítottak a rómaiak és ahol Fülöp apostol hirdette az evangéliumot és a sírjánál imádkozunk. Ebéd után egy különleges látványban lesz részünk, mert Pamukkaléban, található az a termálvíz alkotta természetes mészkőteraszos hegyoldal, mely Törökország egyik legnagyobb turista látványossága. Ezután vacsora és szállás Pamukkaléban.

 1. nap: május 6. péntek:

Reggeli urán indulunk Laodicea történelmi városa felé, melynek első apostola a Epafrász volt, Pál kísérője. Szent Pál, a közelben lévő Kolesszéba írt levelében (Kol 2,1) aggodalmát fejezi ki a laodíceai keresztények miatt, kikhez a Kol 4,16 szerint külön levelet is írt. Kr.u. 165-170-ben a húsvét témáját tárgyaló zsinat helye is Laodícea volt. Útközben ebédelünk, majd megcsodáljuk Afrodisias város romjait, mely 2017-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Vacsora és szállás a tengerparti Kusadasiban.

 1. nap: május 7. szombat

Reggel után az Efezusban található Szent János Bazilikában indítjuk a napunkat. A Bazilikát Justinianus császár építtette Szent János sírja fölé a VI. században. Ma négy oszlop között egy márványtábla jelöli a sír helyét, ahol hálát adunk a „Szeretett Tanítványért” – ahogyan az evangélium nevezi őt. Ebéd után Efezus romvárost nézzük meg az Artemisznek szentelt templomával. Ezért lett Efezus az ókor harmadik legszentebb városa. Itt látható a híres könyvtár épület is. Az ApCsel 18,18-ból tudjuk, hogy Pál a második missziós útján megállt itt. Fogadtatása és marasztalása arra enged következtetni, hogy már ismert volt itt Jézus evangéliuma. Pál távozása után Akvila és Priszcilla, majd Apollós hirdették a kereszténységet (ApCsel 14, 24-28). A harmadik missziós útja alkalmával visszatért Pál hozzájuk (ApCsel 19,1) és meglátva, hogy milyen jelentős város Efezus, több mint két évig ott maradt, írt az ittenieknek levelet is és itt tartották Kr.u. 341-ben az Efezusi zsinatot, mely kimondta Szűz Mária istenanyaságát. Vacsora és szállás Kusadasiban.

 1. nap: május 8. vasárnap

Reggeli után felmegyünk a hegyre, Szűz Mária efezusi házához, ahol szentmise. Így érjük el zarándoklatunk legfőbb úticélját. Miután Jézus a kereszten rábízta Anyját János apostolra, aki Efezusba jött és lett a keresztény közösség vezetője, magával hozta Máriát is, aki miután elszenderült, innen vétetett fel a mennybe. Ebéd után Sirince kis görög-török városkájában borkóstoló, majd vacsora és szállás Kusadasiban.

 1. nap: május 9. hétfő

Reggeli után autóbusszal Izmirbe utazunk, ahonnan elrepülünk vissza Isztanbulba és ott átszállunk a Budapestre induló Turkish Airlines menetrendszerinti gépére.

___________________________________________________________________________

Utazás: Budapest – Isztambul  illetve Izmir – Isztanbul – Budapest útvonalon menetrend szerinti repülőgéppel, a körutazáson légkondicionált deluxe autóbusszal.
Elhelyezés: helyi-török 4-5*-os szállodák 2-3 ágyas, zuhanyzós / WC-s szobákban
Ellátás: teljes ellátás (reggeli, ebéd  és vacsora)

Lelkivezető: Horváth Zoltán atya

Részvételi díj: 1.580.- EUR/fő (Előleg 700.- EUR) Egyágyas felár 255.- EUR. 12 év alatti kedvezmény 120.- EUR

 

Részvételi díj tartalmazza:

 • Repülőjegyet Budapest – Isztanbul, illetve Izmir – Isztanbul – Budapest útvonalon
 • Repülőtéri illetéket, feladható 23 kg-os poggyászt
 • 8 éjszaka szállás, helyi-török 4-5*-os szállodákban
 • 8 reggeli, 7 ebéd, 8 vacsora
 • Magyar nyelvű idegenvezetőt
 • Klimatizált deluxe autóbusz wifi-vel a program és a túrák ideje alatt
 • Minden belépődíj, ahogy a programban szerepel
 • Hajójegy a Boszporuszon és a tengeren
 • Fejenként 1 víz a buszon, 1 nagy palack 4 főnek ebédre és vacsorára
 • Borkóstoló Sirince-ben
 • Útlemondási biztosítás
 • Betegség, baleset, poggyászbiztosítás (Covid fedezettel!)
X